Surveyor/fälttekniker inom den maringeologiska verksamheten

Uppsala, Sverige Heltid

Vill du som erfaren Surveyor och eller fälttekniker vara med och utveckla vår marina karteringsverksamhet?

Efterfrågan av planeringsunderlag genom öppna, objektiva och kvalitetssäkrade data om havsbotten inom Sveriges territorialvatten och inom ekonomisk zon är mycket stor. Under kommande år kommer vi att utöka vår marina verksamhet för att möta de förväntningar som ställs på oss.

Den marina karteringen som SGU utför sker i huvudsak i EU-projekt, regeringsuppdrag och i samverkan med andra myndigheter och regioner. Karteringen sker med hjälp av vårt fartyg Ocean Surveyor samt den mindre båten Ugglan som båda är högspecialiserad och välutrustade undersökningsplattformar och som drivs genom SGU:s eget rederi.

Ocean Surveyor har under 2020 - 2022 blivit ombyggd och uppgraderad för ytterligare 25 års användning med helt ny dieselelektrisk framdrift, helt ny brygga, nya arbetsutrymmen och nya IT-system. Ugglan har haft en liknade ombyggnation med nya motor och nya IT-system.

SGU har ett generellt undersökningstillstånd via förordningen av skydd av geografisk information och uppfyller lagens alla krav på säkerhetsskydd och informationsskydd av data med försvarssekretess vilket ger oss unika uppdrag. Låter detta spännande? Då kan det vara dig vi söker!

Arbetsuppgifter

Som Surveyor/fälttekniker kommer din huvudsakliga arbetsuppgift vara att bidra till att våra hydroakustiska mätningar uppnår de höga kvalitetsmål myndigheten jobbar efter. Det är en bred uppgift då våra fartyg är utrustade med flera hydroakustiska mätsystem, mekaniska provtagare, undervattenskamerasystem, labbutrustning och högprecisa satellitpositioneringssystem. Med vår utrustning avbildar vi det mesta av vad som är intressant på och under havsbottenytan.

Du kommer i perioder jobba i fält på våra fartyg dels med testning, kalibrering och drift av mätsensorer och positioneringssystem, dels med ansvar för att insamlad data uppfyller önskade specifikationer. När insamling inte pågår i fält jobbar du med att hålla våra mätsystem modern och relevant genom kontinuerlig ajourhållning av vilka instrument, programvaror och tekniker som finns samt lämna rekommendationer om lämpliga system till verksamhetsansvariga.

Under årets isfria period, kommer arbetet mestadels förläggas till sjöss. Uppskattningsvis kommer ca 9-15 veckor per år vara arbete ombord på fartyget under fältsäsong. Fältpassens längd är i regel 7 eller 14 dagar. Under vinteruppehållet utförs underhålls- och utvecklingsarbete på kontor eller på fartyget förtöjt i vinterhamnen.

Kompetens

Vi söker dig som har:

 • lägst gymnasieexamen
 • erfarenhet av arbete till sjöss
 • erfarenhet av att använda och underhålla den typ av mätsystem vi har, t.ex., multibeamekolod och sedimentekolod
 • kännedom om seriell och digitala signaler, elektronik, mekanik, datorer samt förmåga att självständigt utveckla, felsöka och åtgärda fel
 • B-körkort
 • goda kunskaper i svenska i tal, då svenska är arbetsspråk ombord
 • goda kunskaper i engelska i både tal och skrift, då engelska är dokumentationsspråket

Meriterande erfarenheter och kompetens:

 • utbildning i maringeologi eller motsvarande erfarenhet
 • jobbat med system för insamlande av hydroakustiska data
 • basic safety enligt STCW Manila
 • godkänt läkarintyg för sjöfolk
 • erfarenhet av att ha kört båt

Personliga kvalifikationer

Du ingår i ett team bestående av geologer, mätexperter, tekniker och fartygspersonal som tillsammans besitter stor kunskap och erfarenhet av marin kartering. Därför ställer vi höga krav på din samarbets- och kommunikationsförmåga. Du ska ha en vilja att lära ut och kunna förklara och visa arbetsmoment för andra. På ett fartyg till havs krävs det att du är flexibel och har ett prestigelöst sätt samt har en stark servicekänsla. I arbetet finns också goda utvecklingsmöjligheter med stor frihet under eget ansvar.

Om anställningen

Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid med provanställning sex månader. Placeringsort är Uppsala eller Göteborg. Skriv i din ansökan vilken ort du önskar.

Tjänsten är säkerhetsklassad och en säkerhetsprövning inklusive registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) kommer att utföras på slutkandidat. För tjänsten krävs svenskt medborgarskap och en godkänd säkerhetsprövning innan beslut om anställning fattas.

Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.

På SGU tillämpar vi distansavtal, som tillåter oss att vara flexibla för både verksamhetens såväl som medarbetares behov, med stora möjligheter att arbete hemifrån! Vi erbjuder även dig som anställd, generösa förmåner gällande flexibilitet, semester och friskvård.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast den 22 januari 2023. Intervjuer kan komma att ske löpande under ansökningstiden. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom via vår webbplats.

Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Björn Bergman eller funktionsansvarig Thorbjörn Ekfeldt eller våra fackliga företrädare: Peter Åkerhammar för Saco-S och Annika Törnkvist för ST-geologiska via vår växel: 018-17 90 00. Under jul- och nyårshelgerna finns det begränsad kontakt, från och med 9 januari är kontaktpersonerna åter i tjänst.

Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

411-2572/2022

Som statlig myndighet omfattas SGU av offentlighetsprincipen. Det innebär att vi är skyldiga att lämna ut dina ansökningshandlingar om någon efterfrågar dem.