Lösningsarkitekt

Nu söker PTS en lösningsarkitekt som vill driva vår it-utveckling framåt. Är du lösningsarkitekt och tycker att det låter spännande att vara den enda arkitekten i ett team med seniora utvecklare? Om du är van vid att leda och fatta beslut samt tycker om att arbeta prestigelöst med andra kan du vara den vi söker!

PTS arbetar för att alla ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Vi strävar efter att vara en av Sveriges bästa arbetsgivare, och har på senare år tilldelats utmärkelser som kvitto på vårt arbete som du kan läsa mer om på vår webbplats.

Som lösningsarkitekt på PTS får du en nyckelroll i PTS förändringsresa där digitaliseringsarbetet ligger i fokus. Du kommer att sätta arkitekturriktlinjerna för systemutvecklingen och agera stöd till våra utvecklare. Du säkerställer att vi utvecklar systemen i linje med vår målarkitektur och digitaliseringsstrategi och följer relevanta säkerhetskrav, standarder och ”best practice”. Som lösningsarkitekt är du en sammanhållande kraft för att driva arbetet för effektiv förvaltning, kvalitet och god ordning.

På PTS är du ensam arkitekt men arbetar i ett team med seniora utvecklare. Detta innebär att du får en bredare roll där du har större möjligheter att påverka, men det gör också att rollen kräver att du även är praktiskt lagd. Du ser till den strategiska helheten och bygger och sprider kompetens till gruppen. Vi ser gärna att du också deltar aktivt i arbetet med att identifiera och föreslå förbättringar i våra arbetssätt och i arbetet med att utveckla verksamheten och tekniken i kombination.

IT-miljön på PTS driftas on premise och har sin bas i Microsoft-stacken, men vi har även en containerbaserad GIS-plattform i open source. Vi planerar under våren att införa en integrationsmotor.

Specifika arbetsuppgifter kan vara att:

 • Leda arbetet mot realiserandet av PTS målarkitektur, agera rådgivare och styra it-utvecklingsprojekt mot långsiktiga säkra och skalbara tekniska lösningar
 • Ansvara tillsammans med systemutvecklare för att säkerställa att de tekniska lösningarna utgår från och integreras med verksamhetsarkitekturen
 • Ansvarig för helhetslösningens arkitekturiella vyer, där exempelvis integration är ett av de viktigaste perspektiven
 • Vara drivande i den tekniska utvecklingen och hålla dig uppdaterad kring ny teknik och nya möjligheter
 • Identifiera och lyfta de möjligheter och begränsningar som olika vägval medför för IT och verksamhet och kunna kommunicera alternativ, förslag och motiv till beslut
 • Bidra till utveckling av ramverk, metoder och verktyg kopplat till arkitekturområdet
 • Genomföra utredningar, analyser och granskningar

Vem söker vi?

Vi söker dig med:

 • Eftergymnasial utbildning med inriktning mot IT eller har motsvarande kunskaper förvärvade på
  annat sätt
 • Erfarenhet som lösningsarkitekt, Tech- lead eller utvecklare
 • Goda kunskaper om dagens IT-landskap och dess möjligheter och risker
 • Erfarenhet av att leda projekt samt kravställning av systemlösningar och stor förståelse för utvecklingsarbetets olika faser
 • Mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska

Meriterande:

 • Certifieringar inom IT-arkitektur eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt.
 • Dokumenterad kunskap om ramverk (.net eller java) och metoder för att utforma tekniska lösningar.
 • Back end-utveckling
 • API:er
 • Kubernetes och containers
 • Integrationslösningar
 • Erfarenhet av processutveckling, informationshantering
 • Erfarenhet av arbete med IT-säkerhetsfrågor och olika typer av säkerhetslösningar

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och för att lyckas i rollen som lösningsarkitekt är du metodisk,noggrann, analytisk och lösningsorienterad. Du tycker om att samarbete och är prestigelös i ditt arbetssätt, ett måste i ett litet team där man ställer upp för varandra. Du behöver stå stadigt på marken, våga vara en ledare och fatta beslut samt ha en fot i tekniken och en i verksamheten för att fungera optimalt.

Var på PTS ska jag jobba?
It-utveckling är en av tre enheter på avdelningen för verksamhetsutveckling och vårt mål är att PTS genom digitalisering ska bli en enklare, öppnare och effektivare myndighet. På enheten finns 12 tjänster i rollerna projektledare, kravanalytiker och systemutvecklare/- förvaltare. Vi arbetar i små team och med breda roller och för att det ska fungera behöver man vara flexibel och kunna ta sig an varierande uppgifter.

Hur är det att jobba på PTS?
Hos oss får du arbeta med ett meningsfullt uppdrag, till nytta för samhället, och tillsammans med cirka 380 kolleger. Vår verksamhet präglas av komplexa frågor och den snabba teknikutvecklingen, vilket gör att du får verka i en innovativ och kreativ miljö.

Vi är angelägna om att alla medarbetare mår bra och har förutsättningar att nå goda resultat. Vi arbetar strukturerat med varje medarbetares mål och utveckling. Vi värdesätter god balans mellan arbete och fritid, därför är friskvård en del av arbetet.

Om du är flexibel, tar initiativ och gillar att samarbeta kommer du att trivas hos oss och bidra till vår kultur. Vi utvecklar verksamheten tillsammans, vilket är en förutsättning för att vi ska nå våra höga ambitioner – att vara Sveriges bästa arbetsplats!

Om anställningen
Tjänsten är en tillsvidareanställning med inledande provanställning om sex månader. Placering i Stockholm med start snarast möjligt enligt överenskommelse.

Befattningen är placerad i säkerhetsklass. För anställning krävs därför en godkänd säkerhetsprövning i enlighet med 3 kap. 1–3 §§ säkerhetsskyddslagen (2018:585).

Välkommen med din ansökan senast 15 januari

För mer information kontakta systemutvecklare Roland Josefsson på telefonnummer 08-678 58 69 eller HR-specialist Camilla Denijs på 08-678 58 01.

För kontakt med vår lokala fackliga arbetstagarorganisation maila till saco@pts.se.

Länk till den här sidanhttps://www.pts.se/sv/om-pts/jobba-pa-pts/lediga-jobb-pa-pts/?rmpage=job&rmjob=325&rmlang=SE

Stockholm, Sverige Heltid