Lösningsarkitekt till svensk underrättelsetjänst

Vill du göra samhällsnytta och bidra till Sveriges oberoende i världen? FRA söker nu en initiativtagande och driven lösningsarkitekt till en teknikstyrningsdomän för bearbetning och analys av underrättelseinformation. På FRA arbetar vi med unika uppgifter – för Sveriges säkerhet och integritet.

Om FRA

Omvärlden är FRA:s arena. Vår uppgift som underrättelsetjänst är att skydda Sverige mot de allvarligaste hot som kan riktas mot ett samhälle – militära angrepp, terrorism och cyberattacker. Vi skyddar det viktigaste vi har – vår trygghet, vår demokrati och vårt sätt att leva. Genom vår kunskap om omvärlden kan vårt land förbereda sig och möta hoten i tid. Vi är experter på cyberområdet och signalspaning och en larmklocka för militära hot. Vi är också kärnan av det svenska cyberförsvaret och skyddar de viktigaste verksamheterna och den viktigaste infrastrukturen från angrepp. För att klara våra kärnuppdrag krävs avancerade tekniklösningar. Tillsammans har vi en unik uppgift, som vi löser med hjälp av vår kunskap och kompetens.

För din trygghet. För vår demokrati. Varje dag. Året om.

Ditt uppdrag

Som domänarkitekt/lösningsarkitekt kommer du att arbeta fram och kommunicera ut teknikstyrningsdomänens övergripande arkitektoniska mål som är samverkade med övriga domäner inom myndigheten. Den tekniska floran är omfattande och området är under utveckling. Tjänsten ställer krav på att samordna flera parallella uppdrag både med utvecklare samt beställare. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer bland annat bestå av:

 • Arbeta fram domänens övergripande mål anpassade till myndighetens arkitektoniska ramar och strategier
 • Se till så domänen uppfyller lagstadgade krav t.ex. för säkerhetsfunktioner
 • Långsiktig strategi för utveckling av arkitektur och teknik för ett effektivt och autonomt arbete
 • Du företräder samtliga tekniska inriktningar och driver samarbetet mellan domänens arkitekter
 • Tillhör domänledningen och deltar i arkitektrådet och samverkan med CTO

FRA har stark sekretess och det är viktigt att du känner dig bekväm vid att hantera det. Resor i tjänsten kan förekomma.

Du kan

Vi söker dig som har:

 • Akademisk teknisk utbildning från universitet/högskola, alternativt förvärvat motsvarande kunskap i arbetet
 • God erfarenhet av arbete inom IT-arkitektur alt. Systemutveckling eller verksamhetsutveckling där du definierat IT-lösningar
 • Erfarenhet av projektledning eller arbetsledning
 • God kunskap i svenska och engelska, i tal och skrift

Vi ser det som meriterande om du har erfarenhet eller kunskap inom:

 • System eller lösningsarkitekt
 • Informationsarkitekt
 • Teknisk planering och strategi
 • Systemarkitektur för antenn- och mottagarsystem i radio- eller mikrovågsområdet
 • Tekniska lösningar inom underrättelsetjänst alt telekomsektorn
 • Systemutveckling alt systemarkitektur avseende informationssäkerhet
 • Planeringsverktyg Jira/Confluence

Du är

Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper och vi söker dig som ser till helheten och prioriterar utifrån övergripande strategier. Du förmedlar både egna och andras idéer om hur organisationen kan förändras likväl som du snabbt tar in ny kunskap och använder din erfarenhet på ett flexibelt sätt. För att trivas i rollen söker du självständigt upp nya utmaningar inom ramen för ditt arbete, du följer upp hur arbetet går gentemot enhetens mål samt tar fram kort- och långsiktiga planer som är övergripande och realistiska. Du delar med dig av expertis och information för att uppnå önskat resultat samt förmedlar information tydligt och enkelt, både muntligt och skriftligt.

Vårt erbjudande

På FRA är varje arbetsuppgift en del av något större. På ett eller annat sätt får du som medarbetare vara med och bidra till att skydda Sveriges integritet och oberoende i världen. Du är med och gör skillnad på riktigt, varje dag.

Våra medarbetare har hög kompetens, men vi kan alltid bli bättre. Därför är professionell utveckling en självklarhet för oss. Vi erbjuder möjligheter till kompetensutveckling. Som nyanställd får du bredda din kompetens direkt med en omfattande introduktionsutbildning som ger dig en större förståelse för uppdraget och hjälper dig in i verksamheten. Som medarbetare får du också möjlighet att hitta rätt utbildningar inom ditt specialområde för att bli ännu bättre på det du brinner för.

Vi värdesätter god hälsa hos våra medarbetare och erbjuder bland annat friskvård under arbetstid. Andra förmåner som vi erbjuder är exempelvis gym på arbetsplatsen och ledarledda aktiviteter, gratis parkering, ledighet på klämdagar, utökad föräldrapenning samt natursköna omgivningar.

Hos oss blir du en av de bästa. På ditt sätt.

Mer information

Arbetsplatsen är belägen i närheten av Drottningholm, ca 10 min med buss från Brommaplan. Svenskt medborgarskap är ett krav då anställning vid FRA innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll. Säkerhetsprövningen kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Vi tillämpar sex månaders provanställning. För mer information är du välkommen att kontakta rekryterande chef på telefon 010-557 42 96. Fackliga företrädare nås på 010-557 46 00.

Vi tar emot ansökningar via www.fra.se senast 2023-01-15.
Referensnummer 4140/22.

Då vi inför denna rekrytering redan tagit ställning till de rekryteringskanaler vi önskar använda undanber vi oss att bli kontaktade för ytterligare erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Stockholm, Sverige Heltid