Hårdvarudekonstruktör / Reverse engineer for embedded systems

Stockholm, Sverige Heltid

Vill du göra samhällsnytta och bidra till Sveriges oberoende i världen? FRA söker nu nyfikna och uthålliga hårdvarudekonstruktörer till avdelningen för cyberverksamhet. Tillhör du dem vi söker kan vi erbjuda ett spännande arbete i en kunskapsintensiv verksamhet där du får vara med att göra skillnad varje dag. På FRA arbetar vi med unika uppgifter – för Sveriges säkerhet och integritet.

Om FRA

Omvärlden är FRA:s arena. Vår uppgift som underrättelsetjänst är att skydda Sverige mot de allvarligaste hot som kan riktas mot ett samhälle – militära angrepp, terrorism och cyberattacker. Vi gör det för att skydda det viktigaste vi har – vår trygghet, vår demokrati och vårt sätt att leva. Genom vår kunskap om omvärlden kan vårt land förbereda sig och möta hoten i tid. Vi är experter på cyberområdet och signalspaning och en larmklocka för militära hot. Vi är också i kärnan av det svenska cyberförsvaret och skyddar de viktigaste verksamheterna och den viktigaste infrastrukturen från angrepp. För att klara våra kärnuppdrag krävs avancerade tekniklösningar. Tillsammans har vi en unik uppgift, som vi löser med kunskap och kompetens som vi är ensamma om i Sverige.

För din trygghet. För vår demokrati. Varje dag. Året om.

Ditt uppdrag

Just nu söker FRA flera hårdvarudekonstruktörer. Du kommer tillhöra kryptokontoret under avdelningen för cyberverksamhet. Avdelningen har två huvudsakliga uppgifter; bidra till att stärka skyddet mot kvalificerade IT-angrepp från utlandet hos samhällsviktig verksamhet i Sverige samt att utveckla och leverera access- och exploateringsförmåga till signalunderrättelseverksamheten

Du kommer ingå i en grupp som, till stöd för hela avdelningens verksamhet, har till uppgift att analysera hårdvara och inbäddade system ur ett säkerhets- och sårbarhetsperspektiv. Tillsammans arbetar ni både med att genomföra analysuppdrag och med utvecklingsprojekt för att säkerställa att ni har de metoder och verktyg som krävs för uppdragens genomförande.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer framförallt att vara:

 • Reverse engineering och exploatering av inbäddade system genom analys av systemens arkitektur, elektronik, olika gränssnitt samt systemens mjukvara i syfte att identifiera sårbarheter.
 • Forensiska undersökningar och incidenthantering av inbäddade system.
 • Utveckling och implementation av metoder, verktyg och gränssnitt för utläsning, tolkning och exploatering av data ur hårdvara. Såväl hårdvarubaserade som mjukvarubaserade metoder.
 • Arbete med elektroniska mätinstrument var för sig och i system.
 • Dokumentation av metoder och rapportering av analysresultat.

Du kommer även ägna en stor del av din tid till forskning och utveckling samt kunskapsinhämtning. Detta görs i form av laborationer, kurser och konferenser. Resor kan förekomma i tjänsten. På FRA har vi stark sekretess och det är viktigt att du känner dig bekväm med att hantera det.

Du kan

Vi söker dig som har:

 • Akademisk examen inom IT, elektronik, datateknik, inbäddade system/IoT eller besitter motsvarande kunskaper förvärvade genom arbete.
 • Goda kunskaper i minst ett av följande programmeringsspråk: C, C++, Python, Rust eller assembler.
 • God vana med Linux-liknande operativsystem.
 • Goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift.

Då vi söker ett flertal roller ser vi det som meriterande om du har erfarenhet inom ett eller flera av nedanastående teknikområden:

 • Digital elektronik, och i digital elektronik vanligt förekommande bussar, kommunikationsprotokoll och gränssnitt,
 • Elektroniska mätinstrument såsom oscilloskop, spektrumanalysatorer, logik- och protokollanalysatorer.
 • Manuella hål- och ytmonterade lödarbeten.
 • Reverse engineering av mjukvara (med t.ex. IDA Pro, Ghidra, Binary Ninja, Radare).
 • Exploatering av inbäddade arkitekturer baserade på till exempel ARM och MIPS.
 • Mjukvarudefinierad radio.
 • Kryptering och kryptologi.
 • Sidokanalsattacker.
 • FPGA/VHDL/Verilog.

De meriterande kunskaperna avspeglar variationen i de arbetsmoment som kan förekomma i den här tjänsten. Du behöver inte idag ha alla dessa kunskaper. Istället tror vi att du är nyfiken och har förmåga att tillskansa dig ny kunskap. Med arbetsgruppens stora samlade kompetens och prestigelösa stämning kommer det då finnas goda förutsättningar för dig att lära dig det du behöver.

Du är

Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som ser möjligheter och gärna tar nya initiativ där du med din kreativitet kan förvandla en idé till verklighet för att utveckla och driva arbetet framåt mot nya riktningar. Du är en problemlösare som med ditt analytiska tankesätt kan bemöta problematiska situationer såväl som att förutse dem och du arbetar effektivt för att komma vidare. I arbetet sätter du höga mål som du målmedvetet och uthålligt arbetar för att uppnå. Du har förmågan att förbli motiverad och effektiv i ditt arbete, även vid högre arbetsbelastning. Vid oväntade situationer kan du snabbt ställa om ditt fokus för att bemöta utmaningar som kan uppstå i vardagen. Du delar gärna med dig av dina kunskaper i syfte att uppnå gemensamma mål och arbetar för att främja samarbetet.

Vårt erbjudande

På FRA är varje arbetsuppgift en del av något större. På ett eller annat sätt får du som medarbetare vara med och bidra till att skydda Sveriges integritet och oberoende i världen. Du är med och gör skillnad på riktigt, varje dag.

Våra medarbetare har hög kompetens, men vi kan alltid bli bättre. Därför är professionell utveckling en självklarhet för oss. Vi erbjuder möjligheter till kompetensutveckling. Som nyanställd får du bredda din kompetens direkt med en omfattande introduktionsutbildning som ger dig en större förståelse för uppdraget och hjälper dig in i verksamheten. Som medarbetare får du också möjlighet att hitta rätt utbildningar inom ditt specialområde för att bli ännu bättre på det du brinner för.

Vi värdesätter god hälsa hos våra medarbetare och erbjuder bland annat friskvård under arbetstid. Andra förmåner som vi erbjuder är exempelvis gym på arbetsplatsen och ledarledda aktiviteter, gratis parkering, ledighet på klämdagar, utökad föräldrapenning samt natursköna omgivningar.

Hos oss blir du en av de bästa. På ditt sätt.

Mer information

Arbetsplatsen är belägen i närheten av Drottningholm, ca 10 min med buss från Brommaplan. Svenskt medborgarskap är ett krav då anställning vid FRA innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll. Säkerhetsprövningen kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Vi tillämpar sex månaders provanställning. För mer information är du välkommen att kontakta rekryterande chef på telefon 010-557 46 93. Fackliga företrädare nås på 010-557 46 00.

Vi tar emot ansökningar via www.fra.se senast 2023-01-15.
Referensnummer 4529/21.

Då vi inför denna rekrytering redan tagit ställning till de rekryteringskanaler vi önskar använda undanber vi oss att bli kontaktade för ytterligare erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.