Framtida expert inom avancerade radiosystem

Östergötland, Sverige Heltid

Vill du vara med och utveckla nästa generations avancerade radiosystem för signalspaning och störning? Vill du arbeta med avancerad tillämpad forskning och utveckling på en dynamisk arbetsplats i teknikens framkant?

FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker nu dig som vill bidra och bli en av våra framtida experter. Du får en viktig roll i vår verksamhet där vi stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya avancerade radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem.

Vi arbetar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade algoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du vara med och bidra till att stärka Sveriges säkerhet i en inspirerande och tillämpad forskningsmiljö där du får tillgång till avancerade verktyg och utrustning. Vi gör det som ingen annan gör!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Vi söker nu dig som vill utvecklas till att bli en av våra framtida experter inom signalspaning och störning av radiosystem. Din expertis kommer att utvecklas genom att du jobbar i teknikens framkant tillsammans med andra experter för att utveckla nästa generations system och förmågor. Våra uppdragsgivare ber oss utmana teknikens gränser vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter. Beroende på inriktning och intresse kan arbetsuppgifterna exempelvis innehålla algoritmutveckling av analys- och störfunktioner, mjuk- och hårdvaruutveckling av våra demonstratorsystem, genomförande av studier och experiment med framtida tekniker samt expertstöd till Försvarsmakten. För en person med ledaregenskaper kan rollen på sikt även innebära projektledning. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Våra projekt är relativt små och sker i nära samverkan med våra intresserade uppdragsgivare varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig med en civilingenjörs- eller forskarutbildning inom teknisk fysik, elektroteknik, datateknik, teknisk matematik eller ett område som FOI bedömer som motsvarande. Det är meriterande med kompetens och erfarenhet inom något av områdena radiokommunikation, telekrig, mjukvaruutveckling, signalbehandling eller projektledning. Vi som arbetar på enheten har ett stort och brett intresse för teknik och tror att du också har det.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför du behöver vara självgående samt ha god initiativförmåga. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra. Du behöver även ha en god analytisk förmåga.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser, som du vill fortsätta att utveckla hos oss. Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/forskning/telekrig.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 12 februari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Patrik Hedström. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 013 – 37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.