Forskare inom verkan mot marina plattformar

Stockholm, Sverige Heltid

Vill du bidra till Sveriges framtida försvar och vår säkerhet?

FOI har forskat om undervattensverkan i ubåtar och ytfartyg under lång tid och vi behöver nu förstärkning i vår forskargrupp. Vi arbetar med allt som rör verkan från sprängämnen som detonerar under vatten och centralt är verkan i stora strukturer såsom fartyg och ubåtar men även frågor om säkerhetsavstånd och andra installationer berörs. Vi söker dig som är forskare /erfaren civilingenjör eller motsvarande och som vill arbeta i en spännande och utvecklande miljö med komplexa frågor där samverkan mellan beräkning och praktiska försök är framgångsnyckeln.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att arbeta med tillämpad forskning och utveckling inom området undervattensverkan där beräkningar kopplar mot tekniskt utmanande experiment som designas utifrån våra egna frågeställningar. Du kommer att använda såväl avancerade numeriska koder som förenklade samband. I arbetet ingår även att stödja utveckling av koder och metoder vilka syftar mot att presentera t.ex. ett fartygs verkanstålighet på en övergripande systemnivå. Arbetet spänner från detaljerade fysikaliska förlopp till komplexa system, såsom ett fartyg.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har minst en civilingenjörsexamen inom tillämpad mekanik, teknisk fysik eller motsvarande utbildning relevant för vår verksamhet. Du behöver också ha B-körkort. Det är meriterande om du har relevant teknisk arbetslivserfarenhet och erfarenhet av programmering i kompilerade språk som Fortran/C/C++ och/eller Matlab/Octave/Python. Likaså är det meriterande med erfarenhet av icke-linjära dynamiska beräkningar med tillhörande uppbyggnad av FE-modeller.

För att lyckas och trivas hos oss bör du vara självgående, initiativtagande och ha god samarbetsförmåga samt en problemlösande analysförmåga. Du har även god förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt på både svenska och engelska. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Framdrivning och Undervattensvapen som tillhör avdelningen Vapen, skydd och säkerhet. Läs gärna mer om vad vi gör på avdelningen: https://foi.se/om-foi/organisation/vapen-skydd-och-sakerhet.html

Arbetsplatsen ligger vid Grindsjön på Södertörn, ca 4 mil söder om Stockholm. SL-bussförbindelser finns med Tumba, Västerhaninge och Ösmo/Nynäshamn.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en hållbar och inkluderande arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev på svenska senast den 31 januari 2023.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Malin Kölhed. Fackliga företrädare är Matilda Ågren (SACO) och Magnus Lindström (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.