Forskare inom dynamiska materialegenskaper och explosiva förlopp

Stockholm, Sverige Heltid

Är du, eller blir du snart, disputerad inom fysik, mekanik, materialvetenskap eller fysikalisk kemi eller motsvarande och vill arbeta med numeriska beräkningsmodeller av dynamiska materialegenskaper och explosiva förlopp? Vill du arbeta i en utvecklande miljö där flera kompetenser samverkar för att lösa komplexa frågeställningar? Då kan det vara dig vi söker!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?
Du kommer t.ex. arbeta med att skapa en detaljförståelse för hur sprängämnen och inerta material samverkar i olika stridsdelsutformningar såsom riktad sprängverkan och splitterstridsdelar och vad som händer i den mycket snabba och kraftfulla interaktionen mellan projektiler och olika typer av skyddsmaterial och skyddskonstruktioner. Förloppen studeras genom en kombination av experiment och numeriska simuleringar.

Arbetet kommer till en början vara inriktad mot att sätta upp lämpliga beräkningsmodeller för stridsdelar och skyddsmoduler, välja lämpliga materialmodeller och kontaktvillkor samt genomföra och analysera resultat från simuleringar. Beroende på din bakgrund kan arbetsuppgifterna anpassas något, men inkluderar problemformulering och problemlösning, utveckling av modeller samt eventuellt planering och analys av experimentella försök. Arbetet drivs i projektform tillsammans med kollegor, så förmåga att samarbeta och samverka är av stor vikt för att lyckas i rollen. Projekten är både av långsiktig forskningskaraktär och av mindre omfattande direktstödskaraktär.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Du har intresse för teoretiska problem och dess tillämpningar. Du har disputerat, eller ska snart disputera, inom mekanik, hållfasthet, fysik, materialvetenskap, fysikalisk kemi eller motsvarande och har goda kunskaper och intresse för numerisk simulering. Det är meriterande om du har kunskap om dynamiskt belastade material och explosiva förlopp samt erfarenhet av FEM-program såsom LS-DYNA eller motsvarande.

För att lyckas i rollen är det viktigt att du är självgående, tar egna initiativ samt är mål- och resultatinriktad. Om du kör fast tar du hjälp av andra för att komma vidare. Du trivs att arbeta ensam såväl som i grupp och du har god samarbetsförmåga. Du är bra på att skriva för olika målgrupper, både vetenskapligt och mer kundanpassat och har god förmåga att kommunicera tydligt i både tal och skrift på svenska och på engelska.

Vid urvalet kommer vi att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att arbeta på en av enheterna på avdelningen Vapen, skydd och säkerhet. Läs gärna mer om vad vi gör här.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 31 januari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Ewa Lidén. Fackliga företrädare är Matilda Ågren (Saco-S) och Magnus Lindström (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.