Firmware- och FPGA-utvecklare

Östergötland, Sverige Heltid

Vill du vara med och utveckla system för nästa generations telekrig, på en dynamisk arbetsplats, med innovativa kollegor i teknikens framkant?

Telekrigsområdet på FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker nu dig om vill bidra som firmwareutvecklare. Du får en viktig roll i vår verksamhet där vi stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya system för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem.

Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi tar fram hela kedjan från algoritmer till prototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Vi är en arbetsplats med stor gemenskap där du som nyfiken på ny teknik och har god samarbetsförmåga kommer att trivas väl.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och tillsammans med andra utveckla system för att realisera våra forskningsresultat. Ditt bidrag görs huvudsakligen i VHDL och C som körs på moderna FPGA- och ARM-kretsar med fokus på att implementera experimentella algoritmer och analysfunktioner i våra experiment- och demonstratorsystem. Våra protyper kan ofta bli framtida försvarssystem vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom Försvarsmakten. Våra projekt är relativt små, varför din insats blir en stor del av det hela och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är civilingenjör med inriktning mot firmwareutveckling, system-on-chip eller liknande. Det är meriterande men ej nödvändigt med kompetens inom ett eller flera av områdena signalbehandling, radioteknik och elektronik. Tidigare arbetslivserfarenhet inom firmwareutveckling och/eller mjukvaruutveckling är även det meriterande. Då vår firmwareutveckling sker i Xilinx miljö och inbyggda Linuxsystem så är det ett plus om du tidigare arbetat i dessa miljöer.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför det hjälper om du är initiativtagande och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra. Du behöver även ha en god problemlösande analysförmåga.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser, som du vill fortsätta att utveckla hos oss. Du bör förstås ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/forskning/telekrig.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 12 februari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Patrik Hedström. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 013 – 37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.