Analytiker inom militära operationer och förmågor

Är du naturvetare, samhällsvetare eller civilingenjör? Lockas du av att arbeta med komplexa frågor som bidrar till totalförsvarets utveckling med speciellt fokus på det militära försvaret? Har du erfarenhet av analysarbete och tycker om att arbeta med ett vetenskapligt förhållningssätt som stöd för beslut? Då kanske just du är den vi söker!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Tjänsten innebär arbete som operationsanalytiker inom forskningsområdet Operationsanalys och strategisk planering. Våra huvudområden är långsiktiga och strategiska försvarsmaktsfrågor, förmågeutveckling samt militära operationer och övningar. Som operationsanalytiker arbetar du med olika frågeställningar i syfte att utarbeta besluts- och kunskapsunderlag som kan bidra till ökad kvalitet och effektivitet för Försvarsmakten. Arbetet utgör analys och metodstöd till Försvarsmakten samt utveckling och anpassning av metoder. Tjänsten kan också innebära att du kommer att leda uppdrag.

Arbetet bedrivs både självständigt och tillsammans med uppdragsgivare och kollegor. Uppgifterna kan ha såväl långsiktigt fokus som arbete med korta tidsförhållanden och snabba slutsatser. Arbetet som operationsanalytiker utförs dels i form av direktstöd till Försvarsmakten, där du är placerad på Högkvarteret i Stockholm eller vid någon av försvarsgrensstaberna i Enköping, Uppsala eller på Muskö, och dels vid FOI i Kista. Till viss del kan fält- och övningsverksamhet med obekväm arbetstid förekomma.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har akademisk utbildning på master- eller magisternivå inom naturvetenskap, samhällsvetenskap eller är civilingenjör. Du har dessutom goda kunskaper i svenska och engelska såväl i tal som i skrift.

Du har mellan 5 och 10 års erfarenhet av analysarbete, forskning eller utredningar. Du har kunskap om kvantitativa analytiska metoder samt förmåga att tolka och visualisera data både i siffor och grafer. En bakgrund som officer och/eller domänkunskap inom mark-, sjö- eller luftstridskrafterna är meriterande. Det är också meriterande om du haft en arbetsledande befattning.

Vi fäster stor vikt vid personliga egenskaper. Förutom att passa in i ovan angivna beskrivning samarbetar du bra med såväl kollegor som uppdragsgivare och andra intressenter. Du har mycket god problemlösande analysförmåga som gör att du kan hantera och analysera komplexa problem. Du har god förmåga till självständigt arbete. Du har dessutom god personlig mognad och förhåller dig på ett sätt som förhåller sig till situationen.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis det civila och militära försvaret, Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i någon av enheterna inom forskningsområdet Operationsanalys och strategisk planering på avdelningen Försvarsanalys. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/forsvarsanalys.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en hållbar och inkluderande arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss.

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 9 januari!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Anna Ryrfeldt eller Jenny Lundén. Fackliga företrädare är Ida Johansson (SACO) och Ann Ödlund (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00. Vi kommer ha begränsad tillgänglighet under julhelgerna och därmed kan det dröja innan du får svar på din fråga. Vi startar urvalet efter ansökningstiden har gått ut och kommer att svara på dina frågor så snart vi kan. Tack för din förståelse.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.
Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Stockholm, Sverige Heltid