Patentingenjör som vill bidra till ett säkrare Sverige

Stockholm, Sverige Heltid

Vi upphandlar, utvecklar och levererar materiel och tjänster till det svenska försvaret. I vår vision ”Rätt materiel för ett starkare försvar” ryms vårt arbete och våra leveranser till Försvarsmakten av allt från helikoptrar, ubåtar, stridsflygplan och snörade kängor till kompasser, radarstationer, pansarterrängbilar och kuddar. Bredden i vårt uppdrag ger dig möjligheten att jobba med spännande innehåll, människor och projekt.
Om oss
Inom FMV finns ett gemensamt patentorgan för försvarsmyndigheterna som hanterar handläggning av försvarsanställdas uppfinningar och andra immaterialrättsligt skyddade arbetsprestationer. Det behandlas ansökning om patent-, mönster- och varumärkesskydd i Sverige och utlandet, övriga frågor kring dessa immaterialrättigheter såsom bevakningar, invändningar, intrångsundersök¬ningar. Vidare handläggs upphovsrättsliga frågor samt frågor om försvarsuppfinnings¬sekretess.
Vi är verksamma som ombud direkt inför patent-, mönster- och varumärkesmyndigheter i Sverige och utlandet, såsom PRV, EPO, WIPO och OHIM, och via lokala ombud i andra länder.
Arbetsuppgifter
Som patentingenjör hos oss kommer du ingå i en mindre grupp medarbetare som arbetar med hela immaterialrätten. Du kommer arbeta med handläggning av patentärenden både självständigt och med stöd av dina medarbetare. Arbetsuppgifterna omfattar nyhets¬granskningar och patenterbarhetsbedömningar, formulerande av patentansökningar och svaromål i Sverige och utomlands samt omvärldsbevakning och invändningar. I anslutning till detta förekommer frågor om rätten till arbetstagares uppfinningar likaså frågor om hemlig¬hållande av försvarsuppfinningar. I rollen som patentingenjör hos oss är du med att både utbilda och informera i patentfrågor internt på FMV och externt hos andra berörda myndigheter.

Vi söker dig som
Du är civilingenjör eller har motsvarande kunskaper inhämtade på annat sätt som vi bedömer likvärdigt. Du ska ha kunskaper inom immaterialrätt, speciellt inom patenträtt och vi ser att du har arbetat som patentingenjör några år vid industripatentavdelning, patentbyrå eller patentverk. Du kommunicerar väl på svenska och engelska, i tal såväl som i skrift.
Vi önskar att du har en ambition att på sikt bli auktoriserat europapatentombud om du inte redan är detta, vi kan erbjuda studier på arbetstid. Vi ser det som en fördel att du har lätt sätta dig in i nya teknikområden. Kunskaper i tyska och franska är meriterande.
Du ser dig själv som en person med gott omdöme, som väger samman komplex information med olika typer av hänsynstaganden, detta går hand i hand med din problemlösande analysförmåga. Att vara kvalitetsmedveten lägger du stor vikt vid, precis som struktur, det behöver du för att planera, organisera och prioritera ditt arbete på bästa sätt. Vidare ser vi att du har en god samarbetsförmåga, du arbetar bra med andra människor och är lyhörd gentemot dina kollegor.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.
Vi erbjuder dig
På FMV är du med och bidrar till att göra Sverige och världen säkrare. Vi sätter värde på ömsesidigt förtroende och på ett hållbart arbetsliv. Därför erbjuder vi alla våra anställda ett brett utbud av utbildningar, kompetensutveckling och träning.
Tjänsten är placerad i Stockholm.
Vill du vara med och utveckla framtidens försvar?
Sök tjänsten via FMV:s webbplats. Vi vill ha dina ansökningshandlingar på svenska. Våra fackliga företrädare är SACO Stefan Hållander, OFR/S Lena Sköld Gunnarsson, OFR/O Lars Mörrby och SEKO Peter Andersson. Alla nås på telefon 08-782 4000 (FMV Växel).
Vid frågor kring tjänsten ber vi dig kontakta Per Fjelland på telefon 08-782 4000. För frågor kring rekryteringsprocessen kontakta rekryterare Annica Magnell, annica.magnell@fmv.se.
Sista ansökningsdag är 2023-01-31.
Välkommen med din ansökan.

FMV finns för landet, i många delar av landet. Som medarbetare hos oss får du både en trygg och utmanande anställning och ett stort eget ansvar. För att jobba hos oss behöver du vara svensk medborgare och genomgå en säkerhetsprövning, i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi tillämpar provanställning och som anställd kommer du att krigsplaceras utifrån totalförsvarets behov. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via FMV:s webbplats eller via vår registratur. Vi har redan gjort vårt medieval, därför undanber vi oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.