Chefsingenjör cybersäkerhetscertifiering

Stockholm, Sverige Heltid

Vill du arbeta med cybersäkerhet och vara en del av uppbyggnad, utveckling och tillsyn av cybersäkerhetscertifiering i Sverige? Är du driven och har du intresse för teknikfrågor och erfarenhet av att hantera komplexa problem? Då kan du vara den vi söker som chefsingenjör på Inspektionen för cybersäkerhetscertifiering (ICC) och agera på ett spännande nytt myndighetsområde med EU-anknytning.

Om oss

Regeringen har utsett FMV att vara nationell myndighet för cybersäkerhetscertifiering enligt EU:s cybersäkerhetsakt. Inspektionen för cybersäkerhetscertifiering (ICC) är en myndighetsfunktion inom FMV som har det övergripande ansvaret att agera tillsynsmyndighet för att övervaka och kontrollera att informations- och kommunikationstekniska (IKT) produkter, tjänster och processer som certifierats enligt EU:s cybersäkerhetsakt uppfyller dess bestämmelser.

Certifieringsordningar etablerade enligt EU:s cybersäkerhetsakt beskriver regler för hur en teknisk granskning ska genomföras gentemot krav etablerade via bl.a. standarder och tekniska specifikationer.

Vi söker nu dig som vill vara vår chefsingenjör och som är intresserad av att på ett systematiskt sätt vara med och bygga myndighetens förmåga att verka för att IKT-produkter, -tjänster och -processer blir säkrare.

Arbetsuppgifter
Som chefsingenjör vid ICC utgör du FMV strategiska expertstöd vid utformning av verksamhetens övergripande policys och målsättningar inom området. Chefsingenjören hanterar komplexa problem av stor vikt för myndighetens och Sveriges tillämpning av cybersäkerhetsakten. Rollen innebär ett nära arbete med utveckling och tillämpning av de kommande europeiska certifieringsordningarna inom IT-produkter, molntjänster och 5G.

Chefsingenjören har följande särskilt utpekade ansvarsområden:

 • Utgör myndighetens yttersta expert- och beslutsstöd i processer för godkännande och tillsyn av kontrollorgan och leverantörer av certifierade produkter och tjänster samt vid bedömning av enskilda sårbarheter
 • Utgöra strategiskt expertstöd och till del leda ICC verksamhet avseende utveckling av certifieringsordningar, standarder och tekniska specifikationer
 • Genom att etablera specialistkunskap om certifieringsordningar ge råd och anvisning internt ICC och till andra myndigheter
 • Kontinuerligt bevaka utvecklingen inom cybersäkerhetsområdet och bidra till att ICC över tiden har mycket god kännedom om avancerade cyberattacker.

ICC är under uppbyggnad varför tjänsten initialt även kommer att innebära arbete med diverse övriga uppgifter som täcker verksamhetens samtliga mål.

Vi söker dig som
Du har högskoleutbildning med inriktning mot datalogi, elektroteknik eller teknisk fysik, eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer likvärdig.

Som chefsingenjör vid ICC har du omfattande kompetens och mycket djup och/eller bred kunskap inom IT-säkerhet och har erfarenhet att arbeta med utveckling och tillämpning av europeiska regelverk för IT-säkerhet i IT-produkter, molntjänster och/eller 5G-system.

Du har kunskap och erfarenhet inom minst fem av nedanstående områden.

 • Design och produktion av integrerade kretsar för processorer och minne
 • Design och tillverkning av system i hårdvara, lågnivåspråk, högnivåspråk
 • Protokoll för datakommunikation och internetprotokoll
 • Kryptering och säkerhetsfunktioner baserade på kryptering
 • Databasteknik och databasspråk
 • AI och maskininlärning
 • Datorarkitektur, systemarkitektur, virtualiseringsteknik, hypervisors, applikationer och internettjänster
 • De arbetsprocesser och utvecklingsverktyg som används för design, utveckling, test och leverans av IKT-system m h a av ovan områden
 • Design och tillhandahållande av robust kommunikationsinfrastruktur baserat på Internet och 5G
 • Erfarenhet av internationell standardisering
 • Erfarenhet av samverkan med regeringskansliet och EU:s instutitioner
 • Standarder och tekniska specifikationer som utvecklas för att främja interoperabilitet, funktion och säkerhet baserat på ovan områden
 • Sårbarheter som gör attacker möjliga och orsaken till dessa
 • Verktyg, metoder och principer för hur angripare med kunskap söker efter sårbarheter, planerar och genomför attacker samt konsekvensanalys av framgångsrika cyberattacker
 • Rättsliga förutsättningar och krav på IT-säkerhet

Erfarenhet och kunskap inom fler områden är meriterande.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Rollen som chefsingenjör är i många delar självgående och självständig, men du förväntas arbeta bra med andra människor. Som specialist arbetar du strategiskt, är van att väga samman komplex information och visar omdöme vid uttalanden, agerande och beslut. Du förväntas kontinuerligt underhålla din specialistkunskap och kommer att vara en kunskapsresurs för andra. Verksamheten är under etablering och utveckling vilket förutsätter att du arbetar bra tillsammans med andra och ser möjligheter i förändringar.

Vi erbjuder dig
På FMV är du med och bidrar till att göra Sverige och världen säkrare. Vi sätter värde på ömsesidigt förtroende och på ett hållbart arbetsliv. Därför erbjuder vi alla våra anställda ett brett utbud av utbildningar, kompetensutveckling och träning.

Tjänsten är placerad i Stockholm.

Vill du vara med och utveckla framtidens försvar?
Sök tjänsten via FMV:s webbplats. Vi vill ha dina ansökningshandlingar på svenska. Våra fackliga företrädare är SACO Elisabeth From, OFR/S Lena Sköld Gunnarsson, OFR/O Lars Mörrby och SEKO Peter Andersson. Alla nås på telefon 08-782 4000 (FMV Växel). #LI-Hybrid

Vid frågor om tjänsten ber vi dig kontakta rekryterande chef John Billow på telefon 08-782 4000.

Har du frågor om rekryteringsprocessen kan du höra av dig till rekryteringskonsult på Adecco Carina Falck på carina.falck@adecco.se

Sista ansökningsdag är 2023-01-23.

Välkommen med din ansökan

FMV finns för landet, i många delar av landet. För att jobba hos oss behöver du vara svensk medborgare och genomgå en säkerhetsprövning, i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Vi tillämpar provanställning och som anställd kommer du att krigsplaceras utifrån totalförsvarets behov. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via FMV:s webbplats eller via vår registratur. Vi har redan gjort vårt medieval, därför undanber vi oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.